overvejelser om valg af den rigtige musik



...og hvad er den rigtige musik?



I overvejelserne omkring festens/arrangementets planlægning foreligger en uskreven tjekliste med punkter om, hvor festen skal afholdes, hvilken mad, der skal serveres, om der skal være bordplan osv. Et af de øvrige punkter på listen vil givetvis være musikken. Efter min mening bør musikken imidlertid have sin egen tjekliste. Valget af musik kan nemlig få mere betydning for festen, end du umiddelbart regner med.


Allerførst bør du beslutte dig for om musikken skal være "levende eller elektronisk i form af en playliste eller DJ". Er valget først faldet på den levende musik, er der flere overvejelser at gøre sig: Skal der danses? Levende musik lægger utvivlsomt op til et aktivt dansegulv. Det er derfor vigtigt, at musikken er til stede efter middagen og at ikke hele "spilletiden" er brugt under middagen. Til en fest med sange og taler og hvor der ønskes musik hele aftenen, bør musikken arrangeres for mindst 7 timer og så vil der alligevel ofte være behov for 1 ekstra time. Som tommelfinderregel udgør musik under middagen ca. 4-5 timer og musik til dans = 2-3 timer.





Hvor stor en rolle skal musikken spille?



Uanset om der er tale om en eller flere musikere, så kan der være stor forskel på, hvor fremtrædende en rolle musikkerne selv lægger op til at skulle have; både under middagen og til dansen.


Det bør særligt angående musikken under middagen afstemmes med musikeren/musikerne, hvem der styrer slagets gang. En veloplagt musiker, der selv tager initiativ til skålesange, fællessange og en kvik bemærkning, kan være et festligt indslag. Men det kan også have den direkte modsatte effekt, hvis du som vært foretrækker en "stille" skål uden "og dette skal være..." og sømandspotpourri. Jeg forholder mig som altovervejende udgangspunkt ganske passivt under middagen i forhold til skåle- og syng med-sange (med mindre andet specifikt aftales).


Under dansen har flere musikere nærmest gjort deres optræden til et show med blinkende lamper og en påklædning, der i sig selv kan være et udstyrsstykke. Såvel som under middagen kan dette bestemt være et festligt indslag; særligt hvis der er tale om et "temaorkester" med musik fra 60'erne eller et partyband. Du risikerer dog også at hele fokus flyttes fra festen og værtsparret/festens midtpunkt til "det musikalske show". Sørg derfor altid for at afstemme disse forhold med musikken og tænk grundigt over, hvilken indflydelse musikken skal have på din fest.



Hvilken genre ønsker du, og hvem kan bedst levere?



Den gængse opfattelse af en festmusiker er, at repertoiret typisk læner sig op af dansktopmusikken krydret med diverse hits fra 50'erne og 60'erne. Derfor fravælger særligt en del yngre mennesker festmusikeren på et fejlagtigt grundlag.


Desuden er det min personlige opfattelse, at flere festmusikere mangler selvkritik. Man kan ganske givet ikke spænde fra rock, til wienerwaltz over pop, disco og jazz og udføre alle dele lige godt. Af samme årsag har jeg indsnævret min kunden til populær pop, jazz/swing og danseband. Ønsker du en anden stil, så vil jeg anbefale dig at vælge en anden udbyder.


Det bedste indtryk af hvad STENBOmusik kan leveres fåes ved at lytte til demoerne ovenfor.



Hvad må det koste?



Finder du svaret på de 3 første spørgsmål, er du godt på vej til at danne dig et billede af, hvilken musik, der skal præge din fest. Dermed ikke sagt at prisen for nogen ikke kan være en afgørende faktor. Det er svært at sige, om du først skal beslutte dig for et prislag eller for hvilken type musik du vil have. I sidste ende kan du være villig til at "file" lidt på begge dele, for at få tingene til at gå op i en højere enhed.


Det er utvivlsomt at både antallet af musikere og antallet af spilletimer er afgørende for prisen. Er der lagt en budgetramme for musikken, behøver det ikke være ensbetydende med, at du ikke kan få opfyldt dine musikalske drømme, om end økonomien ikke tillader booking af DR's symfoniorkester. Måske kan STENBOmusik med sit varierede menukort alligevel få drømmen til at gå i opfyldelse; også så budgettet overholdes.


Jeg har et fast repertoire på forhånd men er naturligvis samtidig lydhør overfor særlige ønsker. Det er bestemt i min interesse, at slutproduktet lever op til dine forventninger. Først her kan vi begge være tilfredse.